Ten przepis to pomysł Karola Okrasy na nietuzinkowy obiad. Dorsz w towarzystwie szynki parmeńskiej (lub wędzonego boczku, jak kto woli) sprawdza się znakomicie, a gałązka rozmarynu stawia przysłowiową kropkę nad "i".
Składniki (na 3 osoby)
- 3 filety z dorsza
- 3-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- skórka z cytryny
- 1 łyżka masła
Pokrojoną w paseczki szynkę wrzucić na patelnię i podsmażyć. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku w całości. Dodać masło i gałązkę rozmarynu. Posolone filety wyłożyć na patelnię, podsmażyć z obu stron i na koniec posypać skórką z cytryny.
W oryginalnym przepisie zamiast szynki parmeńskiej użyty został surowy wędzony boczek.
Źródło: Widzimrka za Karolem Okrasą