Szukasz pomysłu na ciekawy (nie)codzienny obiad? Filety z makreli z sosem musztardowo-estragonowym znakomicie sprawdzą się w tej roli...
Składniki (2 osoby)
- 4 małe podwójne filety z makreli
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 1/2 paczki mrożonego groszku
- 1 pełna łyżeczka musztardy
- 3 łyżki białego wina
- 3 łyżki śmietanki 18% - żeby sos był łagodniejszy można dać więcej
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- oliwa
- sól i pieprz
- ew. szczypta cukru trzcinowego - jeśli sos wydaje się zbyt kwaśny - i szczypta mąki kartoflanej do zagęszczenia
Filety z makreli umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Usunąć ości. Posolić, popieprzyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić makrelę do środka na 20 min.
W tym czasie wrzucić groszek na osolony wrzątek i gotować do uzyskania pożądanej twardości. Do rondelka włożyć musztardę, wino i śmietankę. Ew. dodać cukier. Dodatkowo można zagęścić jeszcze sos odrobiną mąki kartoflanej rozpuszczonej w łyżce śmietanki. Na koniec dodać estragon.
Upieczone filety podawać z sosem, groszkiem i ugotowanym na sypko ryżem.
Źródło: Widzimrka za Chefnini