Zadzwoń lub napisz:
sklep@lamaree.pl

Filety z makreli w sosie musztardowo-estragonowym

Szukasz pomysłu na ciekawy (nie)codzienny obiad? Filety z makreli z sosem musztardowo-estragonowym znakomicie sprawdzą się w tej roli...

 

Składniki (2 osoby)

  •  4 małe podwójne filety z makreli
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 1/2 paczki mrożonego groszku
  • 1 pełna łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki białego wina
  • 3 łyżki śmietanki 18% - żeby sos był łagodniejszy można dać więcej
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • ew. szczypta cukru trzcinowego - jeśli sos wydaje się zbyt kwaśny - i szczypta mąki kartoflanej do zagęszczenia
Filety z makreli umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Usunąć ości. Posolić, popieprzyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić makrelę do środka na 20 min.
 
W tym czasie wrzucić groszek na osolony wrzątek i gotować do uzyskania pożądanej twardości. Do rondelka włożyć musztardę, wino i śmietankę. Ew. dodać cukier. Dodatkowo można zagęścić jeszcze sos odrobiną mąki kartoflanej rozpuszczonej w łyżce śmietanki. Na koniec dodać estragon.

Upieczone filety podawać z sosem, groszkiem i ugotowanym na sypko ryżem.

 

Źródło: Widzimrka za Chefnini

 

 

Zdjęcia