Court bouillon to bulion używany do gotowania ryb i owoców morza. Podkreśla ich smak i sprawia, że są bardziej aromatyczne...
Court bouillon
- garnek wody
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- kilka gałązek świeżego tymianku
- parę ziarnek czarnego pieprzu
- parę ziarnek anyżu (można też dodać goździka)
- 2-3 listki laurowe
- dobry chlust białego wytrawnego wina
- pół cytryny, wyszorowanej i pokrojonej w plasterki
- kawałek pora, pokrojonego w plasterki
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- trochę soli
Zioła związać sznureczkiem lub włożyć do specjalnego woreczka. Dodać resztę składników, zagotować wodę. Kraba włożyć do wody i docisnąć, żeby od razu zaczął się gotować. Gotować przez 10 minut, potem wyłączyć gaz i zostawić jeszcze na 10 minut. Dostudzić w temperaturze pokojowej.
Mięso kraba znajduje się głównie w szczypcach - trzeba je rozbić (można użyć do tego dziadka do orzechów) i wyciągnąć mięso specjalnym przyrządem lub, w jego braku, małym widelczykiem i wąskim nożem. Można dodać je do sałatki lub wymieszać z majonezem i podać na kanapce.
Źródło: Widzimrka