Zadzwoń lub napisz:
sklep@lamaree.pl

Moules marinières

Najbardziej chyba klasyczny przepis na mule - mule po marynarsku, podawane ze świeżutką bagietką, którą można maczać w przepysznym sosie...

 

Moules marinières (na 2 osoby)

  • 1 kg małży
  • 2 listki laurowe
  • ok. 4 gałązek tymianku
  • 1 malutka posiekana cebulka (albo pół większej)
  • ok. 50-100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • łyżka masła 
  • 2-3 łyżki śmietanki (dałam 18%, ale może być i 30%)
Wino przelać do garnuszka, zagotować przez 30 sekund i odstawić (sposób na złagodzenie w ten sposób jego smaku znalazłam na stronach BBC - Food Recipes). W szerokim rondlu roztopić masło, zeszklić na nim cebulkę, dodając liście laurowe i posiekane gałązki tymianku. Potem wlać wino i zagotować. Wrzucić małże, przykryć i dusić około 2-3 minut. Na koniec odsunąć muszle na bok, dodać śmietankę, pietruszkę i wszystko dobrze wymieszać. Podawać z bagietką i kieliszkiem dobrego białego wina.
 
Źródło: Widzimrka za BBC Food Recipes
 
 

Zdjęcia