Autorski przepis na mule ze śmietanką i białym winem.
MOULES A LA MARINIERE
według La Maree
Wydawałoby się, że to najprostszy przepis pod słońcem – a jednak również i w tej sprawie polski naród jest podzielony.
Wszyscy są zgodni co do tego, że do przyrządzenia Moules a la mariniere niezbędne są mule – we Francji liczy się 2 litry na osobę (ok. 1,2 kg); pełna zgoda panuje również co do tego, że absolutnie konieczne są: szalotki, masło i białe wino.
Ale na tym koniec – nie ma zgody co do wstępnego przygotowania muli (wrzucić do wody na czas czyszczenia czy sięgać pojedynczo z opakowania), kolejności wkładania składników (najpierw mule do ogrzanego garnka czy najpierw zblanszować szalotkę) i wreszcie co do innych dodatków (seler naciowy, zielona pietruszka, śmietanka, czosnek).
W La Maree przyrządzamy je tak:
Mule na czas czyszczenia wrzucamy do miski z zimną wodą i czyścimy (nasza rada: każdą z otwartych muli przytrzymać chwilę ściskając między dwoma palcami – większość z nich powinna się zamknąć).
W tym samym czasie w rondlu zblanszować na maśle pokrojoną drobno szalotkę.
Wsypać oczyszczone mule, dodać białe wino i przykryć rondel na kilka minut mieszając w trakcie gotowania 2-3 razy – wszystkie mule powinny się otworzyć (nasza rada: wyrzucić małże, które w czasie gotowania nie otworzyły się),
Odsunąć na bok w rondlu mule i dodać śmietankę kremówkę, zagęszczając ją ewentualnie odrobiną mąki kartoflanej.
Składniki na 2-3 osoby:
2 kg muli
2-3 szalotki
duża łyżka masła
pół kieliszka białego wytrawnego wina (wielkość kieliszka każdy ustala sobie według upodobania)
2-3 łyżki śmietanki
ew. pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
Z czosnkiem czy selerem, z pietruszką czy śmietanką, z maczanymi w sosie kawałkami świeżej bagietki - wszystkie mule będą pyszne!
MOULES A LA MARINIERE
według La Maree
Wydawałoby się, że to najprostszy przepis pod słońcem – a jednak również i w tej sprawie polski naród jest podzielony.
Wszyscy są zgodni co do tego, że do przyrządzenia Moules a la mariniere niezbędne są mule – we Francji liczy się 2 litry na osobę (ok. 1,2 kg); pełna zgoda panuje również co do tego, że absolutnie konieczne są: szalotki, masło i białe wino.
Ale na tym koniec – nie ma zgody co do wstępnego przygotowania muli (wrzucić do wody na czas czyszczenia czy sięgać pojedynczo z opakowania), kolejności wkładania składników (najpierw mule do ogrzanego garnka czy najpierw zblanszować szalotkę) i wreszcie co do innych dodatków (seler naciowy, zielona pietruszka, śmietanka, czosnek).
W La Maree przyrządzamy je tak:
Mule na czas czyszczenia wrzucamy do miski z zimną wodą i czyścimy (nasza rada: każdą z otwartych muli przytrzymać chwilę ściskając między dwoma palcami – większość z nich powinna się zamknąć).
W tym samym czasie w rondlu zblanszować na maśle pokrojoną drobno szalotkę.
Wsypać oczyszczone mule, dodać białe wino i przykryć rondel na kilka minut mieszając w trakcie gotowania 2-3 razy – wszystkie mule powinny się otworzyć (nasza rada: wyrzucić małże, które w czasie gotowania nie otworzyły się),
Odsunąć na bok w rondlu mule i dodać śmietankę kremówkę, zagęszczając ją ewentualnie odrobiną mąki kartoflanej.
Składniki na 2-3 osoby:
2 kg muli
2-3 szalotki
duża łyżka masła
pół kieliszka białego wytrawnego wina (wielkość kieliszka każdy ustala sobie według upodobania)
2-3 łyżki śmietanki
ew. pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
Z czosnkiem czy selerem, z pietruszką czy śmietanką, z maczanymi w sosie kawałkami świeżej bagietki - wszystkie mule będą pyszne!
Ewa Goldschneider