Zadzwoń lub napisz:
sklep@lamaree.pl

Mule według La Maree

Autorski przepis na mule ze śmietanką i białym winem.

 

MOULES A LA MARINIERE

według La Maree

Wydawałoby się, że to najprostszy przepis pod słońcem – a jednak również i w tej sprawie polski naród jest podzielony.

Wszyscy są zgodni co do tego, że do przyrządzenia Moules a la mariniere niezbędne są mule – we Francji liczy się 2 litry na osobę (ok. 1,2 kg); pełna zgoda panuje również co do tego, że absolutnie konieczne są: szalotki, masło i białe wino.

Ale na tym koniec – nie ma zgody co do wstępnego przygotowania muli (wrzucić do wody na czas czyszczenia czy sięgać pojedynczo z opakowania), kolejności wkładania składników (najpierw mule do ogrzanego garnka czy najpierw zblanszować szalotkę) i wreszcie co do innych dodatków (seler naciowy, zielona pietruszka, śmietanka, czosnek).

 

W La Maree przyrządzamy je tak:

Mule na czas czyszczenia wrzucamy do miski z zimną wodą i czyścimy (nasza rada: każdą z otwartych muli przytrzymać chwilę ściskając między dwoma palcami – większość z nich powinna się zamknąć).

W tym samym czasie w rondlu zblanszować na maśle pokrojoną drobno szalotkę.

Wsypać oczyszczone mule, dodać białe wino i przykryć rondel  na kilka minut mieszając w trakcie gotowania 2-3 razy – wszystkie mule powinny się otworzyć (nasza rada: wyrzucić małże, które w czasie  gotowania  nie otworzyły się),

Odsunąć na bok w rondlu mule i dodać śmietankę kremówkę, zagęszczając ją ewentualnie odrobiną mąki kartoflanej.

 

Składniki na 2-3 osoby:

2 kg muli

2-3 szalotki

duża łyżka masła

pół kieliszka białego wytrawnego wina (wielkość kieliszka każdy ustala sobie według upodobania)

2-3 łyżki śmietanki

ew. pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Z czosnkiem czy selerem, z pietruszką czy śmietanką, z maczanymi w sosie kawałkami świeżej bagietki -  wszystkie mule będą pyszne!

MOULES A LA MARINIERE

według La Maree

Wydawałoby się, że to najprostszy przepis pod słońcem – a jednak również i w tej sprawie polski naród jest podzielony.

Wszyscy są zgodni co do tego, że do przyrządzenia Moules a la mariniere niezbędne są mule – we Francji liczy się 2 litry na osobę (ok. 1,2 kg); pełna zgoda panuje również co do tego, że absolutnie konieczne są: szalotki, masło i białe wino.

Ale na tym koniec – nie ma zgody co do wstępnego przygotowania muli (wrzucić do wody na czas czyszczenia czy sięgać pojedynczo z opakowania), kolejności wkładania składników (najpierw mule do ogrzanego garnka czy najpierw zblanszować szalotkę) i wreszcie co do innych dodatków (seler naciowy, zielona pietruszka, śmietanka, czosnek).

 

W La Maree przyrządzamy je tak:

Mule na czas czyszczenia wrzucamy do miski z zimną wodą i czyścimy (nasza rada: każdą z otwartych muli przytrzymać chwilę ściskając między dwoma palcami – większość z nich powinna się zamknąć).

W tym samym czasie w rondlu zblanszować na maśle pokrojoną drobno szalotkę.

Wsypać oczyszczone mule, dodać białe wino i przykryć rondel  na kilka minut mieszając w trakcie gotowania 2-3 razy – wszystkie mule powinny się otworzyć (nasza rada: wyrzucić małże, które w czasie  gotowania  nie otworzyły się),

Odsunąć na bok w rondlu mule i dodać śmietankę kremówkę, zagęszczając ją ewentualnie odrobiną mąki kartoflanej.

 

Składniki na 2-3 osoby:

2 kg muli

2-3 szalotki

duża łyżka masła

pół kieliszka białego wytrawnego wina (wielkość kieliszka każdy ustala sobie według upodobania)

2-3 łyżki śmietanki

ew. pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Z czosnkiem czy selerem, z pietruszką czy śmietanką, z maczanymi w sosie kawałkami świeżej bagietki -  wszystkie mule będą pyszne!

 

Ewa Goldschneider

Zdjęcia