Gulasz z nereczek? Proszę bardzo, ale tym razem... jagnięcych! Z leśnymi grzybami i warzywami korzeniowymi - warto spróbować.
Nereczki jagnięce z warzywami i leśnymi grzybami (na 4 osoby)
- nereczki jagnięce (ok. 2-3 na osobę, dostępność na zapytanie)
- 3 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka, kawałek selera
- ziemniaków drugie tyle ile pozostałych warzyw
- mleko
- 2 łyżki mascarpone
- kilkanaście maślaków i kozaków
- 1 mała cebula
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- ew. kawałek kostki rosołowej eko i trochę śmietany, świeży tymianek
- oliwa lub olej kokosowy
- sól, pieprz
Warzywa zetrzeć na grubej tarce, ziemniaki osobno. Warzywa razem z połową posiekanej cebuli poddusić na wodzie. Po kilku minutach dorzucić kartofle, doprawić solą, pieprzem, ew. ekologiczną kostką rosołową. W trakcie gotowania podlewać mlekiem, żeby się nie przypaliły. Kiedy zmiękną, wyłączyć i dołożyć łyżkę mascarpone.
Na drugiej patelni poddusić na oliwie cebulę, dodać pokrojone grzyby. Dusić krótko, mieszając. Dodać posiekaną zieloną pietruszkę i doprawić ekologiczną kostką rosołową. Na koniec dodać łyżkę mascarpone i ewentualnie odrobinę śmietany, żeby zakwasić sos.