Tarta na orzechowym spodzie, wypełniona masą z kawałkami sera pleśniowego, a całość przełamana słodyczą gruszki i granatu... Świetnie się sprawdza na przyjęciach.
Składniki
- 200 g zwykłej mąki + odrobina do podsypania stolnicy
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczka soli
- 175 g zimnego masła, z czego 150 g pokrojone w kostkę
- 100 g orzechów włoskich, grubo zmielonych w robocie kuchennym
- 3 jajka i 2 żółtka
- 4 małe szalotki
- szczypta tymianku
- 200 ml śmietany 18%
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 g fourme'a
- 2 gruszki konferencje
- niewielki owoc granatu
Do robota kuchennego wrzucić mąkę z solą i pokrojone w kostkę masło, wymieszać na gładką masę. Dodać zmielone orzechy. Żółtka roztrzepać z 3 łyżkami zimnej wody, wlać do robota, miksując, i dalej miksować aż wszystkie składniki się połączą. Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować i wyłożyć formę na tartę o szerokości 20-23 cm. Ciasto włożyć na 1 h do lodówki.
Po godzinie ciasto podpiec w 200 stopniach przez 20 minut z obciążeniem (np. z ziarnami soczewicy). W międzyczasie rozpuścić resztę masła na patelni i zeszklić na nim 4 posiekane drobniuteńko szalotki, po czym dusić przez kilka minut, aż będą zupełnie miękkie. Pod koniec dodać tymianek, ostudzić.
Jajka roztrzepać ze śmietaną i śmietanką, wkruszyć ser pleśniowy, dodać ostudzone szalotki i ziarna z niecałego granatu (zostawić 2-3 łyżki do dekoracji). Gruszki obrać i pokroić w ósemki. Masę śmietanowo-jajeczną wlać na podpieczone ciasto, ułożyć ósemki gruszek. Wstawić do pieca na ok. 40 minut, aż masa się zetnie, a gruszki zmiękną. Udekorować ziarnami granatu. Można podawać na ciepło i na zimno.
Źródło: Widzimrka