Znakomite, rozgrzewające połączenie. Z dodatkową nutką cytryny smakuje jeszcze lepiej!
Dorsz zapiekany z ziemniakami i kozim serem (na formę do tarty o średnicy 20 cm)
- 500 g polędwicy z dorsza
- 700 g ziemniaków
- 180 g sera rondin lub buche de chèvre (na całą tartę)
- dobra łyżka masła
- parę łyżek śmietanki (u mnie bez laktozy, ale może też być owsiana lub zwykła)
- 4 łyżki siekanej pietruszki
- sól, pieprz
- skórka z połowy cytryny
Dorsza ugotować na parze (ok. 20 minut), ziemniaki również - na parze lub normalnie w rondelku. Ziemniaki po ugotowaniu rozgnieść, dodając masło, śmietankę i połowę pietruszki. Formę do tarty wyłożyć płatkami dorsza, ułożyć na nich połowę sera pokrojonego w plastry, przykryć puree z ziemniaków, a na wierzchu ułożyć pozostałą część sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Podawać posypane pozostałą częścią pietruszki i ewentualnie skórką z cytryny.
Źródło: Widzimrka za AZ Cuisine