Zadzwoń lub napisz:
sklep@lamaree.pl

Polędwica z dorsza zapiekana z ziemniakami i kozim serem

Znakomite, rozgrzewające połączenie. Z dodatkową nutką cytryny smakuje jeszcze lepiej!

 

Dorsz zapiekany z ziemniakami i kozim serem (na formę do tarty o średnicy 20 cm)

  • 500 g polędwicy z dorsza
  • 700 g ziemniaków
  • 180 g sera rondin lub buche de chèvre (na całą tartę)
  • dobra łyżka masła
  • parę łyżek śmietanki (u mnie bez laktozy, ale może też być owsiana lub zwykła)
  • 4 łyżki siekanej pietruszki
  • sól, pieprz
  • skórka z połowy cytryny
Dorsza ugotować na parze (ok. 20 minut), ziemniaki również - na parze lub normalnie w rondelku. Ziemniaki po ugotowaniu rozgnieść, dodając masło, śmietankę i połowę pietruszki. Formę do tarty wyłożyć płatkami dorsza, ułożyć na nich połowę sera pokrojonego w plastry, przykryć puree z ziemniaków, a na wierzchu ułożyć pozostałą część sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Podawać posypane pozostałą częścią pietruszki i ewentualnie skórką z cytryny.
 
Źródło: Widzimrka za AZ Cuisine
 

 

 

Zdjęcia