Roquefort AOC Papillon owczy
Opis
To jeden z najstarszych i najbardziej znanych francuskich serów. Legenda głosi, że młody pastuszek schronił się w upalne południe w górskiej jaskini Pirenejów, aby posilić się chlebem i serem. Ujrzawszy przebiegającą piękną nimfę zostawił zawiniątko i pobiegł za nią, ale długo nie mógł jej dogonić. Kiedy wrócił, ser pokryty był niebieską pleśnią. Smakował inaczej, ale doskonale! Intensywny i pikantny w smaku, lekko słodkawy, wspaniale komponuje się ze słodkim winem. Doskonały na deskę serów, do sporządzania sałatek i sosów, zwłaszcza słynnego sosu roquefort do steków z polędwicy wołowej.
Skład: mleko owcze, sól, podpuszczka, produkty fermentacji mlekowej
Specyfikacja
Sery | |
---|---|
Waga netto | ok. 0,25 kg |
Produkt zmiennowagowy | Ostateczna waga może różnić się nieco od podanej |
Czas dostawy | od 3 do 7 dni, zamówienie do wtorku, dostawa w piatki + kurier |
Ograniczone opcje dostawy | Produkt nie będzie wysyłany pocztą. Dostawa kurierem, transportem chłodniczym lub odbiór osobisty |
Miejsca dostawy: | Kurier - cała Polska, Transport chłodniczy - W-wa, Wrocław, Katowice, Kraków, Odbiór osobisty - W-wa |
Na zamówienie | Uwaga, produkt dostępny jedynie w sprzedaży telefonicznej |
Cena za kg | 196 zł |
Warunki przechowywania | od 4 do 8 C |
Alergeny | Mleko i produkty pochodne |
Termin przydatności do spożycia | Min. 14 dni |