Zadzwoń lub napisz:
sklep@lamaree.pl

Sałatka z karmelizowanymi burakami i wędzoną piersią kaczki

Smakowita sałatka z karmelizowanymi burakami i cieniutkimi plasterkami wędzonej piersi z kaczki lub z gęsi. Do tego prażone orzechy laskowe... i efekt murowany!

 

Składniki (na 4 os.)
  • miks sałat (masłowa, rzymska, rukola, roszponka...)
  • 1 opakowanie wędzonej piersi kaczki lub gęsi np. po 5 plasterków na porcję
  • ok. 2 garści orzechów laskowych
  • 4 średnie podłużne buraczki
  • łyżka miodu
  • łyżka masła
  • łyżka lub łyżeczka octu balsamicznego
  • olej z orzechów włoskich
  • sok z cytryny, sól, pieprz
Buraczki należy umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1-1,5h w nagrzanym do 200C piecyku - aż będą miękkie. Wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.
 
Na patelni rozpuścić masło, dodać miód, ocet balsamiczny, odrobinę soli i pieprzu. Włożyć buraki na patelnię i delikatnie wymieszać, żeby całe pokryły się glazurą. Odstawić do ostygnięcia, sos zlać do szklanki.
 
W międzyczasie na drugą patelnię wrzucić orzechy laskowe. Podgrzewać na niewielkim ogniu aż brązowa skórka "skruszeje". Obrać je i jeszcze trochę podprażyć. Też odstawić do ostygnięcia.
 
Umyte liście sałaty wyłożyć na talerze. Na sałacie ułożyć buraki i plasterki kaczki, posypać orzechami laskowymi. Do sosu z glazurowania buraków dodać olej z orzechów włoskich i sok z cytryny i polać nim sałatkę.
 
Źródło: Widzimrka
 

Zdjęcia