Makaron z krewetkami i musem z cukinii inspirowany daniem zjedzonym w pewnej portowej restauracji we włoskiej miejscowości Muggia. Tak nam utkwił w pamięci, że musieliśmy go odtworzyć :-)
Spaghetti z cukinią i krewetkami (na 3 porcje)
- 1,5-2 średnie cukinie
- 1 łyżeczka estragonu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- ok. 330 g obranych i ugotowanych krewetek (nieobranych i ugotowanych to będzie około 680 g - ale można dać więcej lub mniej, dowolnie)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka masła zwykłego
- skórka otarta z połowy cytryny
- 250 -300 g makaronu, ile kto lubi
- sól i ew. pieprz
Obraną cukinie pokroić w plastry, włożyć do miski, dodać oliwę, estragon i 1 ząbek czosnku, wymieszać. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, dusić pod przykryciem (dolewając ewentualnie po odrobinie wody), aż cukinia będzie całkowicie miękka. Przełożyć z powrotem do miski, dokładnie zmiksować, dodając skórkę z cytryny i doprawiając do smaku solą (więcej niż szczypta, żeby sos nie zginął przy krewetkach).
Wstawić makaron. Na klarowanym maśle podsmażyć krewetki (przez czas gotowania makaronu), na koniec dodać malutki ząbek czosnku i łyżeczkę masła.
Sos wymieszać z makaronem w garnku, wyłożyć na talerze, a na makaronie ułożyć krewetki.
Źródło: Widzimrka