Zadzwoń lub napisz:
sklep@lamaree.pl

Spaghetti muggiese z krewetkami i musem z cukinii

Makaron z krewetkami i musem z cukinii inspirowany daniem zjedzonym w pewnej portowej restauracji we włoskiej miejscowości Muggia. Tak nam utkwił w pamięci, że musieliśmy go odtworzyć :-)

 

 

 

Spaghetti z cukinią i krewetkami (na 3 porcje)
  • 1,5-2 średnie cukinie
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 330 g obranych i ugotowanych krewetek (nieobranych i ugotowanych to będzie około 680 g - ale można dać więcej lub mniej, dowolnie)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka masła zwykłego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 250 -300 g makaronu, ile kto lubi
  • sól i ew. pieprz
Obraną cukinie pokroić w plastry, włożyć do miski, dodać oliwę, estragon i 1 ząbek czosnku, wymieszać. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, dusić pod przykryciem (dolewając ewentualnie po odrobinie wody), aż cukinia będzie całkowicie miękka. Przełożyć z powrotem do miski, dokładnie zmiksować, dodając skórkę z cytryny i doprawiając do smaku solą (więcej niż szczypta, żeby sos nie zginął przy krewetkach).
 
Wstawić makaron. Na klarowanym maśle podsmażyć krewetki (przez czas gotowania makaronu), na koniec dodać malutki ząbek czosnku i łyżeczkę masła. 
 
Sos wymieszać z makaronem w garnku, wyłożyć na talerze, a na makaronie ułożyć krewetki.
 
Źródło: Widzimrka
 
 

Zdjęcia