Zadzwoń lub napisz:
sklep@lamaree.pl

Teryna łososiowo-brokułowa

Teryna łososiowo-brokułowa to świetny pomysł na przystawkę lub przyjęcie. Plasterek takiej teryny będzie równie dobrze smakował na kolację - dla tych, którzy kolacje jadają....
 
Składniki
  • 0,5 kg filetu z łososia
  • ok. 1/3 dużej główki brokułów
  • 0,25 ml śmietanki 18%
  • 6 jajek
  • 2 łyżki szczypiorku
  • łyżeczka soli
Łososia i brokuły ugotować na parze. Piekarnik nastawić na 180 stopni i zagotować trochę wody w czajniku.
 
Śmietankę roztrzepać z jajkami, dodać sól. Podzielić na dwie części. Do jednej wrzucić brokuły (mogą być jeszcze ciepłe) i zmiksować. Wlać na dno standardowej keksówki (najlepiej silikonowej, terynę łatwo będzie wyjąć), wstawić ją do większej formy wypełnionej wrzątkiem (tzw. bain-marie) i do pieca na około 15-20 minut, aż się lekko zetnie.
 
W tym czasie rozdrobnić łososia palcami i dodać razem ze szczypiorkiem do drugiej części masy śmietanowo-jajecznej. Dobrze wymieszać, wlać do keksówki na dolną warstwę i piec jeszcze około 20 minut. Patyczkiem sprawdzić, czy teryna jest gotowa.
 
Po wyjęciu piekarnika dobrze wystudzić i wstawić na jakiś czas do lodówki - wtedy masa będzie dobrze scalona, warstwy nie będą się rozdzielać, no i całość dobrze się przegryzie.
 
Źródło: Widzimrka
 
 

Zdjęcia